W dniach 09-16.08.2020r. grupa niepełnosprawnej młodzieży z niepełnosprawnymi seniorami rodu oraz niezbędnymi opiekunami przebywała w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym Bursztyn w Jantarze. Każdego dnia były zaplanowane różnego rodzaju urozmaicenia. Głównymi atrakcjami pobytu było zwiedzanie okolicy, a w tym: zwiedzanie zabytków, kościołów,  muzeów, pobyt w Mini Zoo, zbieranie, poszukiwanie bursztynów w Kopalni Bursztynów, morska wycieczka łodziami na wyspę fok, wieczorne grillowanie, piesze wędrówki wśród wydm Mierzei Wiślanej, plażowanie z kąpielami morskimi itp. Najwięcej przyjemności zarówno seniorom jak i dla młodzieży sprawiły Heppy Meal z McDonald’s, gdyż każdy choć przez chwilę mógł poczuć się jak dziecko. Uczestnicy codziennie mieli możliwość uczestniczenia w porannym joggingu nad morzem, w zajęciach aquafit w basenie z instruktorem oraz korzystać z zabiegów zdrowotnych. Osoby z ograniczoną zdolnością ruchową na plażę oraz na różne atrakcje przemieszczali się meleksami. Wycieczka miała również walory integracyjne, wszystkie zajęcia wyzwalały dużo pozytywnej energii. Na zakończenie pobytu cała grupa  wybrała się meleksami na plażę aby podziwiać zachód słońca. Piękne widokowo miejsce fascynowała swoim urokiem, a szum wody zachęcał do relaksu. Szkoda, że tak szybko czas mija. Pięknie było.

Na zakończenie ważna konkluzja. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że taki wyjazd osób niepełnosprawnych, to nie tylko zwykła wycieczka. Są dwa bardzo ważne i korzystne rezultaty takiego wyjazdu, dla samych osób niepełnosprawnych, jak i dla otoczenia przebywającego z nimi. Pozytywna zmiana zachowania osób niepełnosprawnych, spowodowana zmianą otoczenia, relaksem, przeżyciem wielu nowych wrażeń, wpływa korzystnie na ich kondycję psychofizyczną. Są radośniejsi, mają więcej energii życiowej, z chęcią współpracują.

Pragniemy podziękować darczyńcom, choć brakuje nam słów, by okazać naszą wdzięczność. Mamy nadzieję, że uśmiechy, radość uwieczniona na zdjęciach z wyjazdu terapeutyczno-rekreacyjnego, będzie dla naszych darczyńców: Powiatu Kętrzyńskiego i PFRON największym wyrazem wdzięczności.